Complicatii cutanate in diabetul zaharat

Diabetul zaharat se poate complica cu o varietate de afectiuni cutanate, in special la pacientii diagnosticati cu mult timp in urma care tind sa dezvolte manifestari severe, insa aparitia unei afectiuni a pielii poate fi si primul semn de alarma ce va conduce catre diagnosticarea unui diabet zaharat.

Aproape toti pacientii diabetici dezvolta pe parcursul vietii complicatii cutanate datorita efectelor pe termen lung ale hiperglicemiei sau tratamentului antidiabetic asupra microcirculatiei si asupra colagenului din piele. Pacientii cu diabet de tip 2 dezvolta frecvent infectii cutanate, in timp ce in diabetul de tip 1 (insulino-dependent) apar mai ales leziuni de origine autoimuna. Medicatia, fie ca este insulina sau antidiabetic oral, poate determina reactii adverse la nivel cutanat .O atentie deosebita ar trebui acordata ingrijirii leziunilor pielii diabeticului, deoarece o mare frecventa o au suprainfectiile, tratamentul acestora este de obicei greu de gestionat , de lunga durata, iar evolutia deseori imprevizibila.

Piciorul diabetic, una dintre cela mai frecvente complicatii atat in diabetul zaharat tip 1 cat si tip 2, este consecinta unui cumul de factori. Afectarea fibrelor nervoase se exprima prin neuropatie senzitiva sau motorize, iar deteriorarea  circulatiei periferice prin insuficienta arteriala. Neuropatia conduce in timp la pierderea sensibilitatii tactile, dureroase,  atrofii musculare cu deformarea degetelor , pozitie vicioasa ce va conduce la modificarea mersului si aparitia unor zone de hiperkeratoza, absenta sudoratiei cu formarea de fisuri cutanate, acestea facilitand in timp aparitia suprainfectiilor bacteriene sau fungice. .Modificarile vasculare de tipul aterosclerozei si scleroza tunicii medii arteriale produc ischemie periferica  ce va genera leziunilor ulcerative la nivelul membrelor inferioare. Ocluzia vaselor mari ale piciorului va determina durere in ortostatismul prelungit si la mers, pacientul diabetic confruntandu-se in timp cu aparitia ulceratiilor de gamba, leziuni gangrenoase ale degetelor piciorului, iar in cazurile severe fiind necesara amputatia degetului necrozat.

O mare importanta trebuie acordata ingrijirii cutanate in cazul pacientului diabetic, deoarece infectiile cutanate apar in 20 % pana la 50% din cazuri, in special in diabetul de tip 2, datorita afectarii microcirculatiei, a neuropatiei periferice  si scaderii raspunsului imun al organismului.

Infectiile cu Candida albicans pot fi un semn precoce al diabetului nediagnosticat, atat la copil cat si la adult: stomatita angulara (la copil), paronichia, candidoza genitala la femeie, balanita candidozica la barbat, intertrigo. Succesul tratamentului cu antifungice  al candidozei este direct influentat de mentinerea controlului metabolic pe termen lung.

Infectiile cu dermatofiti (Trichophyton rubrum, T mentagrophytes siEpidermophyton floccosum) sunt destul de frecvente, manifestarile fiind onicomicoza ,tinea pedis sau corporis, leziuni ce presupun macerarea pielii, scuame albicioase, margine rosie active si apar interdigital la picior sau mana, in pliuri. Odata prezente, aceste leziuni trebuie tratate cu promptitudine, deoarece sunt si poarta de intrare pentru bacterii, in special la pacientii cu afectare neurovasculara. Tratatamentul consta in aplicarea locala de antifungice tip imidazol cu mentinerea uscata a leziunilor intertriginoase(din pliuri).

Infectiile bacteriene de tipul foliculitei, impetigo-ului, furunculozei, ectimei si erizipelul sunt de obicei mai severe in cazul pacientului diabetic, tratamentul antibiotic fiind sustinut de un control riguros al glicemiei. Eritrasma, generate de  Corynebacterium minutissimum  este prezenta in special la diabeticul obez, eroziunea pielii sub forma unor placi lucioase, maronii, cu margine rosie apare datorita transpiratiei  asociata frictiunii din pliuri, iar tratamentul cu eritromicina  va fi dublat de mentinerea locala a unui mediu uscat si inlaturarea traumatismului local repetat.

La pacientii cu diabet de tip 1  apar frecvent telangiectazii periunghiale (venule dilatate) cu sensibilitate a varfului degetelor, eritem periunghial, consecinta a deteriorarii vasculare periferice.

Necrobioza lipoidica a diabeticului este rara, cauza exacta necunoscuta, insa apar modificari degenerative ale colagenului in special la femei cu diabet tip 1.Se manifesta sub forma aparitiei unor placi bine definite initial rosii, apoi galben –maronii, atrofice, prezente cu precadere pe suprafata anterioara a gambei, pretibial sau pe fata mediala a gleznei. Tratamentul consta in aplicarea de dermatocorticoizi local, injectarea de corticoizi in marginea activa a placii, iar in situatiile severe corticoizi sistemici. Controlul sistemic al glicemiei nu s-a dovedit  influent in tratarea acestor leziuni.

Ingrosarea pielii este apanajul pacientului diabetic, la inceput asimptomatica (masurabila insa la ultrasonografie), ulterior devine perceptibila  clinic la nivelul degetelor si mainilor, iar in forma avansata este prezenta sub forma scleredema diabeticorum, cand dermul toracelui superior si al regiunii cervical posterioare se ingroasa considerabil . Ingrosarea pielii fetei dorsal a mainilor apare la 20-30% din pacientii diabetic, iar in forma severa conduce la sindromul mainii diabetice, cu pierderea mobilitatii metacarpofalangiene si apoi interfalangiene proximale, limiteaza mobilitatea mainii, iar contractura Dupuytren poate complica in final acest sindrom. Aceste manifestari apar in ani, la diabeticii vechi si nu beneficiaza de solutii terapeutice eficiente.

Dermopatia diabetica ( pete pigmentare pretibiale) apar la majoritatea pacientilor diabetici, insa nu este specifica si este rezultatul modificarilor microcirculatiei, cateva studii coreland insa aceasta manifestare cu modificari vasculare severe si  riscul unor viitoare complicatii severe.

Dintre complicatiile nu foarte frecvente si nici foarte severe, de mentionat sunt si acanthosis nigricans (hiperpigmentari in pliuri in special in diabetul insulino- rezistent), granulomul inelar (leziuni circulare pe maini, picioare, coate, genunchi), xantoamele (mici depozite de lipide la nivel cutanat, consecinta a hipercolesterolemiei si hipertrigliceridemiei asociate ).

O atentie deosebita trebuie acordata reactiilor cutanate la tratamentul cu insulina, care pot fi alergice, insa insulina actuala recombinata are un potential risc alergic sub 1%. Pot fi de tipul reactiilor locale immediate la locul injectarii (eritem), generalizate (urticaria), intarziate (comuna, sub forma unui nodul la locul de injectare, la 2 saptamani dupa initierea tratamentului) sau bifazice . Alte complicatii locale se pot manifesta prin aparitia unui keloid, papule hiperkeratotice, purpura sau hiperpigmentare localizata, lipoatrofie sau hipertrofie sub forma unui lipom.

Tratamentul cu antidiabetice orale poate conduce la manifestari de tip eruptii maculo-papuloase, urticarie, eruptii lichenoide, eritem nodos sau reactii de fotosensibilitate,  vasculite.

Importanta cunoasterii acestor tipuri de manifestari in contextul diabetului zaharat este  de maxima necesitate, atat in gestionarea afectiunii  cutanate, cat si in descoperirea unui diabet incipient. Preventia leziunilor cutanate se poate efectua prin mentinerea unui echilibru metabolic, prin hidratarea cutanata permanenta, o toaleta riguroasa a pliurilor, tratarea imediata a oricarei leziuni aparute in special la nivelul picioarelor, iar cunoasterea reactiilor adverse la terapia antidiabetica va indruma pacientul catre medic in timp util, astfel incat complicatiile severe sa poata fi evitate.

Pentru detalii si alte tratamente viziteaza http://www.oanaspanu.ro

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s