Cum ne ingrijim mainile iarna?

Cum ne ingrijim mainile iarna

Unul din cele mai importante roluri ale pielii noastre este acela de protectie.  Stratul superficial al tegumentului, numit epiderm, genereaza din profunzime permanent celule care in calea lor spre exterior sufera un proces de keratinizare pentru a crea o pelicula rezistenta , protectoare . Aceasta pelicula, numita strat cornos,  impiedica vaporizarea apei si pierderea nutrientilor din piele si ne protejeaza de radiatiile ultraviolete.  Grosimea epidermului si implicit a stratului cornos variaza destul de mult , de la 0.5  mm la nivelul pleoapelor spre 1-2 mm la nivelul palmelor si plantelor. Procesul  de regenerare al tegumentului nostru  este permanent,  iar o cunoastere   a dinamicii acestuia ne va ajuta sa ingrijim adecvat fiecare zona a corpului pentru pastrarea calitatilor pielii si evitarea accelerarii procesului de imbatranire cutanata.

Pielea mainilor necesita permanent o ingrijire atenta datorita spalarii frecvente, expunerilor repetate la detergenti sau alte substante iritante, precum si la traumatisme.  Cu atat mai mult  anotimpul rece este inamicul mainilor noastre  datorita temperaturilor scazute, vantului, aerului uscat din locuinte, utilizarii apei prea fierbinti pentru spalare.

Atentie la sapunuri si detergenti deoarece,  pe langa deshidratare  pot cauza dermatita de contact, o reactie  iritativa  locala cu inrosire, inflamatie, chiar aparitia de pustule sau vezicule care prin spargere predispun la suprainfectii.

Pielea uscata , denumita general xeroza,  poate fi rezultatul unei ingrijiri deficitare  in anotimpul rece. Varsta este un alt factor predispozant la xeroza a mainilor, piele pierzandu-si pe langa elasticitate si capacitatea de retinere a apei si continutul in lipide! Sunt insa si o multitudine de afectiuni care determina  o uscare exagerata a pielii, inclusiv la nivelul mainilor, insotita de prurit, ingrosarea si descuamarea tegumentului, aparitia de fisuri care in functie de gravitate pot determina sangerare si suprainfectie.

Ce facem pentru a mentine  o piele  sanatoasa a mainilor?    Procesul de spalare zilnica a mainilor se va efectua cu apa la temperaturi nu foarte ridicate, utilizand sapunuri cu un pH cat mai apropiat de cel al pielii, adica usor acid ( pH=4.6-6.2) .Astfel ferim pielea noastra de fisurare, de pierderea apei, procesele enzimatice locale nu sunt perturbate si tinem bacteriile si fungii la distanta! Adeziunea celulelor din stratul cornos este mentinuta prin prezenta unui ciment intercelular , iar aportul nostru de creme grase, cu un continut bogat de  fosfolipide  si acizi grasi, este ideal pentru sporirea adezivitatii celulare si mentinerea integritatii cutanate.

 Continutul in apa al pielii este un factor deloc de neglijat (factorul de hidratare). Hidratarea cutanata o vom efectua  printr-un  aport sistemic de minimum 1,5 l de apa zilnic , dar si prin aplicarea cremelor pe zonele expuse frecvent la factorii de mediu extern. Procentul de apa din piele depinde foarte mult de umiditatea mediului extern, asadar iarna in incaperile incalzite trebuie mentinuta o umiditate adecvata. Continutul bogat in lipoproteine al cremelor fortifica bariera cutanata, astfel incat sa se pastreze echilibrul intre procesul de vaporizare a apei, exfoliere si cel de regenerare epidermica!

Exfolierea cutanata  inseamna inlaturarea celulelor degradate (fara nucleu) de la suprafata stratului cornos. Acest procesul natural pate fi ajutat in special la nivelul mainilor printr-un gomaj saptamanal cu produse ce contin acizi din fructe sau particule usor abrazive, facilitand astfel si patrunderea cremelor relipidante aplicate dupa gomaj. Produsele cu α-hydroxy acizi (AHA) ofera anumite avantaje fata de cele conventionale cu parafina, dar pot fi iritative la anumite persone. Cremele cu o concentratie redusa de acid salicilic sau retinoizi pot diminua scuamele groase.

Xeroza cauzata de o serie de afectiuni dermatologice sau sistemice se poate manifesta la nivelul mainilor prin modificari majore. O piele a mainilor uscata, rugoasa, cu scuame si chiar fisuri, insotita de multe ori de prurit este prezenta la persoane cu tulburari de keratinizare congenitala (ihtioze), cu sindrom Down (12% din cei cu aceasta boala), cu hipotiroidism, diabet zaharat, afectiuni renale sau hepatice (69% din cei afectati de ciroza biliara). Persoanele cu psoriazis si dermatita atopica necesita intr-o proportie foarte mare  si permanent refacerea filmului hidrolipidic  al pielii, cu tratarea fisurilor, riscul infectiilor sau micozelor fiind foarte mare in aceste situatii.

In oricare din situatiile mentionate anterior sunt benefice reguli generale, precum umidifierea mediului ambiant (evitarea aerului conditionat), evitarea factorilor exacerbanti precum sapunurile si detergentii, a bailor fierbinti si a stergerii riguroase cu prosopul. Se prefera sapunurile lichide emoliente, baile cu apa moderat calda, tamponarea cu prosopul. Cremele emoliente cu continut bogat in lipide refac filmul protector al epidermului, previn evaporarea apei, iar continutul  in acid lactic, uree, glicerina retin apa in piele printr-un proces osmotic .

Pentru detalii si alte tratamente viziteaza http://www.oanaspanu.ro

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s